İşitme Sistemi Anatomisi ve Fizyolojisi 3 : Tonotopik Organizasyon

     İşitme sistemi, kokleadan başlayan ve Hesh'l Gyrus'a kadar giden tüm işitsel bilgilerin tonotopik olarak temsil edildiği bir kortikal haritaya sahiptir. Tonotopik organizasyon kokleada başlar. Koklea içinde bulunan baziller membranın baziler kıvrımına yakın kısmı (kokleanın basal kısmı) yüksek frekanslı seslere maximum hareket gösterirken, apekse yakın kısmı (kokleanın apex kısmı) düşük frekanslı seslere maximum hareket sağlar. Bu olaya tonotopik organizasyon denir.

Resim 1 : Koklea'nın tonotopik organizasyonu

   Koklea gibi 1.nöronlarda tonotopik organizasyona sahiptir. Tonotopik organizasyon koklear nukleus'ta da devam eder ve koklear nukleus'ta alçak frekanslı seslere oluşan uyarı ventral nukleusta, yüksek frekanslı seslere oluşan uyarı dorsal nukleusta sonlanır. Lateral lemniscus'ta ise alçak frekanslı seslere duyarlı hücreler dorsala, yüksek frekanslı seslere duyarlı hücreler ventral alana yerleşmiştir. İnferior colliculus'un ise merkez bölgesinde alçak frekanslı sesler dorsal alana, yüksek frekanslı sesler ise ventrolateral alana yerleşir. Bir üst merkez olan medial geniculate body'de de tonotopik organizasyon devam eder.

Resim 2 : Beyin sapında bulunan yapıların tonotopik organizasyonu.


     Son olarak 41. ve 42. alanı kapsayan işitsel korteks'te tonotopik organizasyon yapısına uygun olarak seslere yanıt oluşturur. Alçak frekanslı seslere yanıt oluşturan bölge rostalde yer alırken, yüksek frekanslı seslere yanıt oluşturan bölge kaudalde yer alır.

Resim 2 : Üst merkezlerin tonotopik organizasyonu.


Yorumlar