Down Sendromlu Bireylerde Odyolojik Değerlendirme

    Down Sendromu, 800-1000 canlı doğumda 1 görülen kromozom anomalisidir. Down sendromlu bireylerde; basık burun kökleri ve yanaklar, küçük oral kavite, büyük dil, geniş boyun, üst damakta büyük bir boşluk ve zayıf diş yapısı görülür. Aynı zamanda bu kişilerde dış kulak yolu dardır.


    Down sendromu açısından farklı gelişim gösteren bireylerde bu fiziksel özelliklere ek olarak zihinsel yetersizlik, mental retardasyon, kardiyak problemler, nörolojik anormallikler, görme ve işitme bozuklukları da görülebilmektedir.

    Down sendromlu bireylerde dış kulak yolu daha dar olduğu için serumen birikimi ve buna bağlı dış kulak kanalının tıkanması sık görülen bir durumdur. Aynı zamanda bu kişilerde östaki tüpü olması gerekenden daha kısa ve dardır. Buna ek olarak kas hipotonisi nedeni ile östaki disfonksiyonu gelişebilir. Östaki disfonksiyonu nedeniyle orta kulak havalandırması yetersiz olur. Down sendromlu bireylerde dış ve orta kulağın anatomik farklılıkları ve bağışıklık sisteminin yetersizliği gibi nedenlere bağlı olarak otitis media sık görülür. Down sendromlu bireylerde konjenital anomaliler nedeniyle kemikçik zinciri malformasyonu da görülebilir.

    Down sendromlu bireylerde iletim, sensöri-nöral ve mikst tip işitme kaybı görülebilmektedir. Dış ve orta kulak yapılarının farklı gelişimi sonucu enfeksiyonlara yatkınlık ve serumen birikimi nedeniyle en sık görülen işitme kaybı tipi iletim tipi işitme kaybıdır.

    Down sendromlu bireylerde kas hipotonisi, dilin oral kaviteye kıyasla büyük olması, üst damak yapısının "v" şeklinde ve büyük olması, çene kemiğinde bağ doku farklılıkları ve işitme kaybı nedeni ile dil ve konuşma becerisinde gecikme, artikülasyon problemleri, sesin genizden gelmesi gibi problemler de görülebilmektedir.

    Down sendromlu bireylerde bilişsel gelişimdeki gecikme, davranış problemleri ve ek hastalıkların durumu işitme kaybı türünü belirlemede bazı zorluklara yol açabilmektedir. Aynı zamanda bu kişilerde kulak kanalının dar olması timpanometri ve otoakustik emisyon teslerinin uygulanmasını zorlaştırmaktadır.

    Down sendromlu bireylerde görülen farklılıklar nedeniyle konjenital işitme kaybı varlığı sorgulanmalıdır ve enfeksiyona yatkınlıkları nediniyle bu kişiler düzenli odyolojik değerlendirmeden geçmelidir. Bu kişilerde düzenli işitme değerlendirmesi ve takibi önem taşır.

    KAYNAKLAR

  • Dönmez, F. (2018). Down Sendromlu Bireylerde Odyolojik Bulgular ile Artikülasyon Becerileri Arasındaki İlişki (Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • Önder, S., Alluşpoğlu, S., İriz, A., Acar, A., & Dinç, A.S.K. (2021). İşitme Kaybı Olan Down Sendromlu Çocuk Hastada Eşlik Eden Otistik Bulgular. Türk Odyoloji ve İşitme Araştırmaları Dergisi, 4(2), 59-62.

Yorumlar