Blog Makale Çevirisi: Gürültülü Ortamlarda İşitmenin Önündeki 3 Temel Engel


    İşitme kaybı olan kişiler, işitme cihazı ya da koklear implant gibi yardımcı cihazlar kullanırken bile, gürültülü ortamlar, konser alanı gibi arka plan gürültüsü olan dinleme ortamlarında konuşmayı anlamakta zorluk çekerler. Çoğu zaman, işitme kaybı olan kişiler için konuşulanı anlamanın önünde üç ana engel vardır:




    - İlgili sinyale olan mesafe (konuşma, müzik vb.): İşitme kaybı olan bireylerin dinamik işitme aralığı daha dardır. Bir konuşmacıya veya ilgili sinyale olan mesafe arttıkça, işitilebilirlik ve anlaşılabilirlik azalır. Ses kaynağına daha yakın olcak, engelleri ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltmanın yanı sıra, konuşulanı anlamayı en üst düzeye çıkarmaya ve dinleme uğraşını azaltmaya yardımcı olacaktır.

    - Arka plan gürültüsü: Arka plan gürültüsü herkesi, özellikle de işitme kaybı olan kişileri için zorlayıcıdır. Arka plan gürültüsü, duymak istediğiniz ses kadar yüksek olduğunda işitme giderek zorlaşır. Bu durum, sinyal-gürültü oranı (SNR) olarak bilinir. En üst düzeyde anlama performansı için arka plan gürültüsü, mümkün olduğunca ortadan kaldırılmalı ya da azaltılmalıdır. İşitme kayıplı bireyler, ses kaynağı arkalarında olacak şekilde ve duymak istenilen sesle aynı yönden gelmeyecek şekilde kendilerini konumlandırmalıdır. Konuşmacılar birbirleriyle yüz yüze şekilde oturmalı ve iyi bir aydınlatma olduğundan emin olmalıdır, böylece görsel ipuçlarını destekleyerek anlaa geliştirebilir.

    - Ortamda yankı olması (Ortamın akustik özellikleri): İyi bir akustiğe sahip oda, yankılanmayı azaltarak duymayı kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Yankılanma miktarı, esas olarak bir odanın ya da boşluğun boyutuna ve odada kullanılan yüzey malzemelerine bağlıdır. Yüksek tavanlı, düz, sert yüzeyli ve geniş odalar, işitme kaybı olan kişiler için zor dinleme ortamlarıdır. Sesi emen daha yumuşak mobilyalara sahip bir alan yankılanmayı azaltacak, dinlemeyi ve anlamayı kolaylaştıracaktır.


Yorumlar