Blog Makale Çevirisi: İşitme kaybı ve Görme Kaybı

Makalenin aslına erişmek için tıklayınız.


 İşitme Kaybı ve Görme Kaybı

    İşitme kaybı ve görme kaybı, hastaların karşılaştığı en yaygın sağlık durumlarından biridir. Gürültüye maruz kalma, yaşlanma ve genetik koşullar, işitme kaybına yol açabilecek çeşitli faktörlerden sadece birkaçıdır.

    İşitme kaybına benzer bir şekilde, görme kaybı da yaşla birlikte artar. Görme kaybının en yaygın nedenlerinden bazıları maküler dejenerasyon ve diyabet, glokom ve yaşa bağlı katarakttan kaynaklanan görme komplikasyonlarını içerir. Görme kaybı yaşayan hastalar sınırlı görme, ışığa duyarlılık, derinlik ve renk algısının azalması gibi zorluklarla karşılaşırlar. Bu sorunlar, kişinin günlük görevleri yerine getirme yeteneğini ciddi şekilde azaltır.



    İşitme kaybı ve görme kaybının etkileri

    İşitme kaybıyla yaşamak yorucu olabilir. Görme kaybı da eklendiğinde bu durum daha da kötüleşir. İşitme ve görme kaybıyla yaşamak beyni yorar. Beyin önemli konuşma seslerine yeterli miktarda erişimediğinde, az olan girdiyi işlemek için daha da çok çalışması gerekir. İşitme kaybı, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde ve olumsuz yönde etkileyerek utanmaya ve sosyal izolasyona neden olabilir veya gürültülü ortamlarda konuşmayı ve dinlemeyi daha zor hale getirebilir.

    Genellikle işitme kaybı yavaş ve kademeli bir süreç olma eğilimindedir. Birçok hasta, insanların mırıldandığından, gürültülü ortamlarda anlamamaktan ya da sesleri az duymak gibi olumsuz yorumlar yapar, gerçekte ise bunlar erken belirtiler olabilir ve işitme sisteminde küçük değişiklikler olduğu anlamına gelebilir.


    Kim yardım edebilir?

  • Birinci Basamak Hekimi: İşitme kaybı veya görme kaybı yaşıyorsanız, ilk adım aile doktorunuza veya birinci basamak doktorunuza danışmaktır. Endişelerinizi değerlendirebilir, işitme ve/veya görme duyunuzun değerlendirilmesi için sizi uzmanlara yönlendirebilirler.
  • Optometrist: Bir optometrist görüşünüzü değerlendirebilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir rehabilitasyon programı sağlayabilir. Görme engelli kişilerin daha etkin, verimli ve güvenli bir şekilde yaşamalarına ve çalışmalarına yardımcı olmak için çok çeşitli rehabilitasyon seçenekleri mevcuttur.

  • Odyolog: Bir odyolog işitme duyunuzu değerlendirebilir ve ilgili sorunları inceleyebilir, kapsamlı bir işitme testi yapabilir, sonuçları açıklayabilir ve size fayda sağlayacaksa işitme cihazları için önerilerde bulunabilir.


    İşitme kaybı ve görme kaybı ile yaşamak için ipuçları

    Hastaların çoğu gözlük ve işitme cihazını birlikte kullanıyor. Birçok işitme cihazı stili mevcuttur ve aşağıdaki öneriler uygun ve rahat bir uyum sağlayabilir:

  • Renk göstergeleri → Bazen hastalar, hangi cihazın hangi kulağa ait olduğunu belirlemek için işitme cihazlarını küçük çıkartmalar ya da boya ile işaretleyebilir. Ciddi görme bozukluğu olan bir hasta için, her kulak için farklı renkte işitme cihazı sipariş edilebilir.
  • Dokunsal püf noktalar→ Bazı hastalar işitme cihazlarını şarj cihazından çıkarmalarına veya cihazın kulaktaki konumunu belirlemelerine yardımcı olmak için ek dokunsal düğmelere sahip olmayı tercih eder.
  • Işık göstergeleri→ Birçok işitme cihazı şarj edilebilir ve cihazın ne zaman şarj olduğunu, ne zaman kullanıma hazır olduğunu göstermek için yanıp sönen ışıklar barındırır.
  • Başlık arama telefonları→ Başlık arama telefonları gibi kapalı başlık aygıtları, hastanın telefon konuşmasını büyük metin olarak görüntüler. Büyük metin, söylenenleri görsel olarak tamamlar ve ciddi işitme engelli hastaların aldıkları sesi görmelerine ve anlamalarına yardımcı olur.

Yorumlar